Według szacunków FAO, do 2050 roku liczba ludności na świecie wzrośnie do 9,6 miliarda. Potrzeba wyżywienia tak ogromnej populacji ludzi, przy zachowaniu obecnego obszaru upraw rolniczych, stanowi jedno z najważniejszych wyzwań dla gospodarki żywieniowej XXI wieku. Przyzwyczajenia żywieniowe ludności krajów rozwiniętych jeszcze długo faworyzować będą posiłki oparte na białku zwierzęcym, mimo że produkcja mięsa jest bardzo nieefektywna, a przemysł mięsny obciąża środowisko bardziej niż transport i energetyka razem wzięte.

Pasze wysokobiałkowe dla zwierząt

Potrzeby żywieniowe zwierząt gospodarskich wymagają użycia pasz wysokobiałkowych o odpowiednim profilu aminokwasowym i wysokim współczynniku strawności. Przez lata wymagania te spełniano dzięki dodatkom mączki mięsno-kostnej, jednak wybuch epidemii BSE (gąbczastej encefalopatii bydła) spowodował daleko idące zmiany prawne i drastyczne ograniczenie tego rodzaju białka w żywieniu zwierząt gospodarskich. Wzrosło zainteresowanie mączką rybną jako głównym składnikiem białka zwierzęcego. Jednak coroczne spadki połowu ryb, przy jednoczesnym rosnącym zapotrzebowaniu na paszę dla zwierząt gospodarskich i akwakultury, spowodowały spadek dostępności i wzrost cen tego materiału.

Kolejnym, powszechnie stosowanym w paszach źródłem białka jest soja. Niestety, intensywność upraw soi doprowadza do degradacji środowiska naturalnego na niespotykaną dotąd skalę. Wycinka lasów Amazonii pod upra...