1 / 7

Poznański park przy ul. Heweliusza oraz nowa wieża widokowa na Szachtach zwyciężyły w konkursie na najlepiej zagospodarowaną przestrzeń publiczną w Wielkopolsce. Jury wysoko oceniło sposób, w jaki Poznań kształtuje miejskie tereny zieleni.

W ósmej edycji konkursu organizowanego przez Towarzystwo Urbanistów Polskich udział brały przestrzenie publiczne z terenu województwa wielkopolskiego, które mogą pochwalić się wysokimi wartościami społecznymi, ekologicznymi, kulturowymi, organizacyjnymi czy marketingowymi. W tym roku jury doceniło sposób kształtowania zielonych przestrzeni publicznych na terenie Poznania – na przykładzie parku Heweliusza i wieży widokowej oraz pomostu na stawie Rozlanym na Szachtach. Obie inwestycje powstały dzięki budżetowi obywatelskiemu.

– Decyzja jury to dowód na to, że projekty poznańskich inwestycji są przemyślane i tworzone zgodnie z najlepszymi wzorcami  – powiedziała Katarzyna Kierzek-Koperska, zastępczyni prezydenta Poznania, która odebrała nagrodę podczas konferencji z okazji XII Dnia Urbanisty. – Przestrzeń publiczna jest wspólnym dobrem nas wszystkich, dlatego jej odpowiednie zaprojektowanie jest niezwykle ważne. Musi być przyjazna i tworzona w porozumieniu z mieszkańcami miasta – tak jak obie nagrodzone dziś realizacje.

Wieża widokowa stanęła na poznańskich Szachtach, czyli gliniankach, w sąsiedztwie dawnej cegielni oraz stawów Rozlanego i Glabisa. Cały teren zajmuje powierzchnię 160 ha. Znajduje się tam około 40 stawów. Wieża została zaprojektowana na planie trójkąta. Jej konstrukcja jest stalowa, a obudowa drewnopodobna. Na szczyt prowadzą schody (ok. 120 stopni), a  na samej górze znajduje się zadaszony taras widokowy. Dojście do punktu widokowego prowadzi przez utwardzone ścieżki oraz placyk.

Pomost na Stawie Rozlanym ma kształt półkolisty i jest otoczony balustradą. Prowadzi do niego utwardzone dojście, zadbano także o wjazd dla osób niepełnosprawnych. W sąsiedztwie znajduje się mała architektura – ławki, kosze na śmieci oraz tablica informacyjna. Posadzono też trawnik, drzewa oraz krzewy.

Park przy ul. Heweliusza nawiązuje do pobliskiego obserwatorium astronomicznego – to ono zainspirowało projektantów, by wprowadzić do parku elementy związane z astronomią i kosmosem. Głównym elementem kompozycyjnym parku jest plac z układem słonecznym oraz pergolą, od którego rozchodzą się w różnych kierunkach alejki parkowe, nawiązujące do orbit układu słonecznego. Kolejnym elementem odnoszącym się do astronomii jest “Mgławica” czyli rozległy żwirowy teren z rozmieszczonymi głazami, pomiędzy którymi posadzono krzewy, byliny i trawy. W parku znajduje się również plac z układem słonecznym ułożonym z kamienia, przy którym ustawiono tablice edukacyjne przybliżające wiedzę z dziedziny astronomii, oraz zegar słoneczny, w którym funkcję wskazówki rzucającej cień pełni stojąca w odpowiednim miejscu osoba.

Na terenie parku wybudowano place zabaw dostosowane do dzieci w różnym wieku, a dla dorosłych i młodzieży – siłownię zewnętrzną oraz strefę street workout. Duży obszar z trawnikiem, na którym ustawiono ławki piknikowe, może być wykorzystywany na wiele sposobów. W miejscach nasłonecznionych, zacienionych a także pod pergolą ustawiono ławki, w parku jest też ogródek społeczny i miejsce na wybieg dla psów.

Wyróżnienia w konkursie na najlepiej zagospodarowaną przestrzeń publiczną w Wielkopolsce otrzymały także gmina Rogoźno za modernizację oraz wyposażenie Muzeum Regionalnego im. Wojciechy Dutkiewicz wraz z zagospodarowaniem otoczenia placu Karola Marcinkowskiego oraz gmina Żelazków za budowę Centrum Żelazków wraz z placem zabaw.

UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj