1 / 15

Firma architektoniczna WOHA zaprezentowała projekt kampusu dla seniorów w Singapurze łączący różne funkcje użyteczności publicznej pod jednym, zielonym dachem.

Ponieważ miejsca pod nowe budynki w Singapurze nie ma zbyt wiele, a dodatkowo obowiązują w planowanej lokalizacji ograniczenia wysokościowe do 45 m, architekci WOHA zaproponowali budowę zróżnicowanej, pionowej „wioski” złożonej z trzech różnej wysokości warstw.

Na najniższej kondygnacji zlokalizowano ogólnodostępny, wspólny plac, który określono jako „społecznościowy salon”. Ma on umożliwić organizację różnorodnych imprez. Ta zewnętrzna przestrzeń jest zacieniona i chroniona przez wyższą kondygnację, co oznacza, że ​​działania będą mogły odbywać się niezależnie od warunków pogodowych.

Eko-lokator 300 x 250

Powyżej zaplanowano centrum medyczne, wypełnione naturalnym światłem, dzięki centralnie położonemu dziedzińcowi. Duże powierzchnie okienne mają zapewnić singapurskim seniorom stały kontakt z naturą. Najwyższą warstwę tworzyć będą dwa 11-kondygnacyjne budynki, w których zlokalizowano park rozrywki oraz mieszkania dla seniorów. Ma ich być w sumie 114. Dachy z kolei pokryto zielenią, tworzącą bujny, podniebny ogród.

– Ten zintegrowany kompleks z jednej strony maksymalizuje wykorzystanie gruntów, z drugiej zaś jest prototypowym rozwiązaniem zmierzającym do zaspokojenia potrzeb starzejącej się populacji Singapuru. Bliskie sąsiedztwo opieki zdrowotnej i socjalnej, a także handlu i innych udogodnień wspiera więzi międzypokoleniowe i promuje aktywne starzenie się – tłumaczą architekci z WOHA.

UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj