1 / 5

Przedstawiono projekt nowej przestrzeni miejskiej wokół dworca centralnego w Oslo, w zrównoważony sposób łączący nowoczesną zabudowę z terenami zieleni.

Projekt wykonało biuro C.F. Møller Architects we współpracy z Kristin Jarmund Architects oraz Rodeo Architects. To nowatorska koncepcja przestrzeni miejskiej, w której plac, hotel, biurowiec i otaczające je tereny zieleni łączą się z centralną stacją kolejową w Oslo. Według architektów, nowa zabudowa blisko dworca ma przede wszystkim wywoływać dobre wrażenie u osób, które pierwszy raz odwiedzają miasto.

Prace nad tą koncepcją trwały od 2009 r. Dwa nowe budynki powstaną w sercu miasta – przy terminalu kolejowym. Zachodni budynek zaprojektowano jako hotel, a wschodni przeznaczono głównie na biura. Z bryły obu budynków usunięto spore elementy fasad i zastąpiono je zielonymi balkonami, tworzącymi wrażenie „powietrznych ogrodów”. Na dachach pojawią się z kolei ogrody z tarasami widokowymi.

MTP 300 x 250

Koncepcja zakłada nie tylko poprawienie przepływu ludzi na stacji. Dworzec ma być również katalizatorem dla dalszego rozwoju centrum Oslo. Przewodnim hasłem jest „porowatość” – obecnie miejsce to jest szczelnie zabudowane, ale plany przebudowy zakładają, że połowa obszaru ma zostać zamieniona w publicznie dostępne tereny zieleni. Inwestycja jest także elementem rewitalizacji terenów wokół rzeki Akerselva. Zakłada się stworzenie pasa zieleni wzdłuż rzeki.

– Naszym celem jest stworzenie pionierskiego miejsca, które wspiera środowisko naturalne i zrównoważony rozwój – podsumowuje norweski deweloper KLP Eindom, który ma realizować inwestycję.

UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj