Zakaz palenia węglem i drewnem w Krakowie. Pizzerie zostaną zamknięte?

Zakaz palenia węglem i drewnem w Krakowie. Pizzerie zostaną zamknięte?
sm
25.02.2019, o godz. 14:58
czas czytania: około 1 minuty
0

Po wakacjach w Krakowie zacznie obowiązywać zakaz palenia węglem i drewnem. Może to oznaczać problem dla krakowskich pizzerii, które używają pieców opalanych drewnem. Magistrat rozwiewa wątpliwości i wyjaśnia, że małe pizzerie rzeczywiście będą musiały zaprzestać pieczenia pizzy w takich piecach. Duże nadal będą mogły to robić, jednak po spełnieniu pewnych warunków.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Zgodnie z przepisami piece stosowane w gastronomii, przystosowane do obsługi powyżej 500 osób na dobę, podlegają obowiązkowi zgłoszenia organowi ochrony środowiska – prezydentowi Krakowa. Tylko tego typu instalacje stosowane w gastronomii, których zgłoszenie zostanie przyjęte, będą wyłączone z obowiązującego od 1 września 2019 r. zakazu stosowania paliw stałych. Mniejsze pizzerie, obsługujące poniżej 500 osób na dobę, będą musiały się dostosować do obowiązującego prawa i zaprzestać używania takiego pieca.

Zakaz stosowania paliw stałych w Krakowie został wprowadzony uchwałą Sejmiku Województwa Małopolskiego z 15 stycznia 2016 r. w sprawie wprowadzenia na obszarze Gminy Miejskiej Kraków ograniczeń w zakresie eksploatacji instalacji, w których następuje spalanie paliw. Przepisy wchodzą w życie 1 września 2019 r. Uchwała dopuszcza do stosowania następujące paliwa: gaz ziemny wysokometanowy lub zaazotowany, propan-butan, biogaz rolniczy lub inny rodzaj gazu palnego oraz lekki olej opałowy, tym samym zakazując stosowania pozostałych rodzajów paliw (m.in. węgla, drewna).

Zgodnie z jej zapisami, ograniczenia wprowadzane są dla podmiotów eksploatujących instalacje, w których następuje spalanie paliw w szczególności kocioł, kominek i piec. Według informacji zawartych w uzasadnieniu do uchwały całkowity zakaz stosowania paliw stałych w instalacjach, które wydzielają lub dostarczają ciepło obejmuje zarówno instalacje wykorzystywane w celach grzewczych, jak również w celach przygotowania żywności i innych.

Udostępnij ten artykuł:

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Smog i ochrona powietrza
css.php
Copyright © 2024