Mowa tu o rozwiązaniu wynalezionym przez zespół badaczek z Wydziału Biotechnologii i Nauki o Żywności Politechniki Łódzkiej.
Jednorazowe opakowania i naczynia
Wynalazek opracowany przez zespół badaczek – dr inż. Joannę Grzelczyk, dr inż. Ilonę Gałązkę-Czarnecką i dr inż. Joannę Oracz z Wydziału Biotechnologii i Nauki o Żywności Politechniki Łódzkiej – nosi tytuł: “Mieszanka do wytworzenia jednorazowych opakowań i naczyń biodegradowalnych, przeznaczonych zwłaszcza dla przemysłu spożywczego oraz sposób wytwarzania opakowań i naczyń z tej mieszanki”.
– Nasz wynalazek wykorzystuje odpady poprodukcyjne z przemysłu olejarskiego i dodatek mąki z przemysłu zbożowego – wyjaśnia kierująca zespołem dr inż. Joanna Grzelczyk. – Wytłoki z oliwek otrzymywane po pozyskaniu z nich oliwy stanowią 70-80 procent mieszanki. Miąższ z oliwek jest problematycznym surowcem do zagospodarowania, jednak jest produktem ubocznym o wysokich walorach odżywczych. Wytłoki charakteryzują się między innymi wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Zawierają też cenne kwasy omega, dlatego zostały wybrane na bazę do opakowań jadalnych – podkreśla dr inż. Joanna Grzelczyk.
Cenne produkty uboczne
W opinii badaczek nowa technologia to rozwiązanie kilku istotnych problemów. Jest tak dlatego, że na rynku dostępne są już jadalne opakowania jednorazowe, ale do ich produkcji stosuje się przede wszystkim surowce stanowiące pełnowartościową żywność, co nie wyczerpuje kwestii możliwych do wykorzystania produktów ubocznych, podczas gdy na świecie wiele krajów nadal zmaga się z głodem i niedożywieniem.
Biodegradacja w 30 dni
Jak zauważają polskie uczone, wytworzone z wytłoków oliwek opakowania i naczynia mogą być konsumowane. Są one bogatym źródłem błonnika pokarmowego i związków prozdrowotnych.
Kolejną zaletą nowej metody jest to, że w przypadku receptury opracowanej przez badaczki z Politechniki Łódzkiej, wykonane przy jej użyciu przedmioty ulegają biodegradacji maksymalnie w 30 dni.
Dodajmy też, że opakowania te mogą być stosowane do ciepłych i zimnych napojów, dań płynnych lub sypkich produktów spożywczych.
Powyższe rozwiązanie zostało już zgłoszone do ochrony patentowej.
Komentarze (0)