Fundacja ProKarton opublikowała badania oceniające możliwości technologiczne i ekonomiczne wysortowywania kartoników do pakowania żywności płynnej. Spośród 25 RIPOK-ów, które wzięły udział w badaniu, 22 zajmują się selekcją tego rodzaju odpadów. Dlaczego nie robią tego wszystkie?
Naukowcy z portugalskiego Centrum Nauk o Morzu i Środowisku MARE na Maderze opisali wcześniej nieznaną formę zanieczyszczeń plastikiem na nadbrzeżnych skałach. "Plasticrust" to rodzaj nalotu przypominającego porost.
Rocznie w Polsce marnowane jest około 9 mln ton żywności. Tymczasem projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności odwleka się w czasie.
Przetwarzając stary plastik na składniki aspiryny, można uzyskać surowiec do wytwarzania nowego, pełnowartościowego plastiku. Technologię zaproponowaną przez inżynierów z Japonii przedstawiono w piśmie „Polymer Chemistry”.
Polskę czeka „nieunikniony, bezwzględny wzrost kosztów produkcji energii” – czytamy w najnowszym raporcie Instytutu Energetyki Odnawialnej. „Na pewno możemy spodziewać się podwyżek ciepła od kilku do kilkunastu procent” – wtóruje wspólny raport Izby Gospodarczej Ciepłownictwo Polskie i Polskiego Towarzystwa Elektrociepłowni Zawodowych.