Brak sortowania odpadów i większe niż do tej pory deponowanie na składowiskach w dobie koronawirusa blokuje możliwości pracy polskich recyklerów i umniejsza szanse na spełnienie wymaganych poziomów recyklingu – uważają przedstawiciele Stowarzyszenia Polski Recykling.
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przekazuje środki dla banków żywności na zapobieganie marnotrawieniu jedzenia.
We wtorek, 18 lutego skończył się termin, do którego sklepy wielkopowierzchniowe sprzedające produkty żywnościowe miały podpisać umowy z organizacjami pozarządowymi w sprawie przekazywania niesprzedanej żywności.
Pełna czy częściowa odpowiedzialność producentów? Jak zorganizować system gospodarki odpadami, do którego dopłacaliby także producenci i wprowadzający opakowania na rynek, by stanowił skuteczne narzędzie dla gmin ponoszących coraz wyższe koszty zagospodarowania odpadów? Korporacje samorządowe proponują dwa rozwiązania.
W Warszawie stanęło dziesięć recyklomatów. Mieszkańcy mogą do nich wrzucać plastikowe i szklane butelki po napojach oraz puszki w zamian za zniżki na kawę czy bilety do kina. System działał już w zeszłym roku, ale konieczna była wymiana automatów.