Reklama

AD1A PTAK GARDEN WARSAW EXPO [19.11-19.12.24]

Prof. Król: każdy Polak marnotrawi 126 kg żywności w skali roku

Prof. Król: każdy Polak marnotrawi 126 kg żywności w skali roku
Judyta Więcławska
19.12.2024, o godz. 9:25
czas czytania: około 2 minut
0

Problem marnowania żywności stanowił ważny punkt w dyskusji na temat transformacji miast w kierunku zrównoważonej gospodarki, która odbyła się w ramach 28. Kongresu Ochrony Środowiska Envicon w Łodzi. O skali problemu w Polsce i na świecie opowiada dr hab. Monika Król, prof. Uniwersytetu Łódzkiego, Przewodnicząca Rady Naukowej Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Nie ulega wątpliwości, że marnotrawstwo żywności stanowi problem globalny, który na przestrzeni ostatnich lat stał się problemem środowiskowym, społecznym i ekonomicznym. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi jedną trzecią produkowanej żywności. Proceder rozpoczyna się już na etapie produkcji u rolnika, poprzez przetwórstwo, transport, magazynowanie, nieodpowiednią dystrybucję i sprzedaż a skończywszy na złych nawykach konsumentów. Straty i marnotrawstwo żywności należy więc ograniczać na każdym etapie łańcucha rolno-żywnościowego, tj. “od pola do stołu”.

– Marnotrawstwo żywienia jest elementem szerszego zagadnienia, związanego – po pierwsze – z zapewnieniem bezpieczeństwa żywnościowego, a więc prawa człowieka do wyżywienia wynikającego z konwencji Międzynarodowego Paktu Praw Gospodarczych, Społecznych i Kulturalnych, suwerenności żywnościowej i bezpieczeństwa które każde państwo musi zapewnić swoim obywatelom – z punktu widzenia zarówno ilości tej żywności, jak i jej jakości. – podkreśliła dr hab. Monika Król, prof. Uniwersytetu Łódzkiego, Przewodnicząca Rady Naukowej Instytutu Ochrony Środowiska. – Drugi aspekt jest środowiskowy. Mowa o produkcji żywności związanej z wodą, jakością gleby czy różnorodnością biologiczną. Tu pojawia się też kwestia zmian klimatu – mamy ślad węglowy związany z produkcją żywności i zagospodarowaniem odpadów żywnościowych. Trzeci aspekt to gospodarka komunalna, a więc żywność, która stanowi jedną z frakcji odpadów. – tłumaczyła prof. Król.

 

W UE marnotrawionych jest 153 mln ton żywności rocznie. Unia zakłada redukcję tego zjawiska o 50% do 2030 r. Jednocześnie 37 mln osób w UE nie stać na to, aby zjeść jeden pełnowartościowy posiłek. – Dane Eurostatu z 2022 r. wskazują że każdy Polak marnotrawi 126 kg żywności rocznie, z czego 69 kg na Polaka – od noworodka po osoby starsze – jest marnotrawionych w gospodarstwach domowych i to jest ten aspekt, którego w regulacji polskiej jeszcze nie unormowaliśmy. Mamy oczywiście regulacje dotyczące sklepów wielkopowierzchniowych, ale to zaledwie 7% żywności, natomiast 56% żywności marnotrawionych jest na poziomie gospodarstw domowych – wypunktowała prof. Król.

Udostępnij ten artykuł:

Reklama

AD3b ODPADY (odpady budowlane) 25.11.24-13.01.25

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Odpady
css.php
Copyright © 2024