Andrzej Jędrczak

Biologiczne przetwarzanie odpadów polega na celowym wykorzystaniu mikrobiologicznych procesów przemiany materii dla uzyskania rozkładu lub przekształcenia zawartych w odpadach substancji organicznych w produkty (najczęściej kompost), które można zawrócić do naturalnego obiegu materii. Może być ono prowadzone na drodze tlenowej (kompostowanie) i beztlenowej (fermentacja metanowa), lub w procesach będących kombinacją obu tych technologii.

Nie wszystkie odpady nadające się do kompostowania można poddawać beztlenowej fermentacji. Odpady zawierające ligniny, np. odpady ogrodowe, korę, odpady drewna, korzystniej jest kompostować. Z drugiej strony, selektywnie zbierane, silnie uwodnione odpady kuchenne, trawy i odpady z przemysłu spożywczego nadają się bardziej do fermentacji. Odpady łatwo rozkładane biologicznie, o dużej wilgotności, mogą stwarzać problemy podczas kompostowania, ponieważ prowadzą do powstawania stref beztlenowych wewnątrz kompostującego złoża. Z ogólnej masy odpadów biologicznie rozkładalnych od 1/2 do 2/3 odpadów nadaje się bardziej do fermentacji niż do kompostowania. Na rys. 1 przedstawiono bilans masowy i energetyczny przetwarzania bioodpadów na drodze kompostowania i fermentacji [Rys. 1. Bilans masowy i energetyczny przetwarzania bioodpadów na drodze kompostowania i fermentacji]...