Właściciele piekarni z piecami opalanych olejem w świetle ogromnego wzrostu cen oleju opałowego mają niebagatelny problem, co robić dalej z ceną chleba – o ile ją podnieść. Okazuje się jednak, że cena ta może pozostać na dotychczasowym poziomie, jeżeli zmieni się stosowane w piekarni paliwo.

Piec piekarniczy Matador z palnikiem "Pellas" II ABP

Tym tanim paliwem, nadającym się do spalania w systemie automatycznym, jest granulat – pelety, czyli minibrykiety z trocin drzewnych. Dotychczas produkowane było głównie na eksport do naszych zachodnich sąsiadów, jednak obecnie zaczyna być coraz bardziej popularne także w kraju. Jeszcze tańszym paliwem niż pelety, choć mniej kalorycznym, jest owies, który do tej pory był przeznaczany przede wszystkim na karmę dla koni. Owies ma tę przewagę nad peletami, że na pewno go w Polsce nie zabraknie.
Koszt wyprodukowania 10 kWh energii jest zróżnicowany w zależności od paliwa, z jakiego powstaje: z 1 l oleju kształtuje się na poziomie 2,2 zł, z 2 kg pelet – 0,96 zł, a z 3 kg owsa – 0,75 zł.
Palnik do spalania granulatu to przyszłość wielu piekarni. Zmiana palnika olejowego na palnik „Pellas” nie wymaga żadnych zmian w konstrukcji pieca piekarniczego. Trzeba jedynie zamontować nową tarczę, do której mocowana jest rura palnika. Przy tym wykorzystuje...