Proces kompostowania zależy od wielu czynników, które warunkują rozkład materiału organicznego. Tereny zieleni można nawozić kompostem dopiero wtedy, gdy nastąpi w nim rozkład związków toksycznych.  
 
Warunki niezbędne do właściwego przebiegu procesu kompostowania zostały omówione w części pierwszej artykułu (patrz „Zieleń Miejska”,  nr 6/2009, s. 38). W całym cyklu kompostowania można wyróżnić trzy fazy biotermiczne.
 
Fazy kompostowania
Faza I. Podczas tego etapu kompostowania zachodzi bardzo intensywny rozkład substancji organicznej, któremu towarzyszy wzrost temperatury do 60-75°C. Powyżej 60°C ilość i różnorodność bakterii drastycznie maleje, a powyżej 75°C procesy biologiczne praktycznie już nie przebiegają. Pomimo tego utrzymanie wysokiej temperatury w tej fazie jest konieczne dla zniszczenia chorobotwórczych ustrojów (bakterii i wirusów) niebezpiecznych dla ludzi i zwierząt. Wysoka temperatura intensyfikuje biochemiczne procesy destrukcji masy roślinnej, niszczy chorobotwórcze organizmy oraz nasiona chwastów. W konsekwencji przyspiesza rozkład białek, tłuszczów i celulozy, które są głównymi składnikami strukturalnymi roślin. Długość trwania tego etapu wynosi około 2-3 miesiące.
Faza II. Podczas drugiego etapu ...

Wykup dostęp do płatnych treści Portalu Komunalnego!

Chcesz mieć dostęp do materiałów Portalu Komunalnego Plus?