Jakość wody uzdatnionej wprowadzanej do miejskiej sieci wodociągowej
W ogólnej produkcji wody do picia w Polsce 56% objętości pochodzi z ujęć podziemnych. W odniesieniu do liczby zakładów uzdatniania wody (ZUW) zdecydowanie przeważają ZUW podziemnej (87% całkowitej liczby zakładów), natomiast zakłady uzdatniające wodę powierzchniową, pomimo niewielkiej liczby, mają znaczny udział w ogólnej produkcji wody (44%).
Jakość wody do picia ma duży wpływ na nasze zdrowie, dlatego przepisy sanitarne wszystkich krajów, Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Unii Europejskiej określają najwyższe dopuszczalne stężenia związków zawartych w wodzie oraz wskaźniki biologiczne. WHO ustala co pewien czas dopuszczalne lub zalecane wartości wybranych wskaźników składu i stanu wody. Na podstawie tych zaleceń, które w nieregularnych odstępach czasu są nowelizowane i uzupełniane, ustalane są wymagania jakościowe stawiane wodzie do picia w Polsce i w wielu innych krajach.
W UE obowiązują przepisy dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia zawarte w dyrektywach 80/788/EEC z 15 lipca 1980 r. i 98/83/EC z 3 listopada 1998 r. Kraje członkowskie UE mają obowiązek dostosowania przepisów krajowych do zaleceń powyższych dyrektyw w ciągu dwóch lat. Na poprawienie jakości wody przez wdrożenie nowych technologii uzdatniania państwa Unii mają pięć lat.
Aktualnie warunki, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze w Polsce, określone są w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 19 listopada 2002 r. w sp...
Jakość wody do picia ma duży wpływ na nasze zdrowie, dlatego przepisy sanitarne wszystkich krajów, Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Unii Europejskiej określają najwyższe dopuszczalne stężenia związków zawartych w wodzie oraz wskaźniki biologiczne. WHO ustala co pewien czas dopuszczalne lub zalecane wartości wybranych wskaźników składu i stanu wody. Na podstawie tych zaleceń, które w nieregularnych odstępach czasu są nowelizowane i uzupełniane, ustalane są wymagania jakościowe stawiane wodzie do picia w Polsce i w wielu innych krajach.
W UE obowiązują przepisy dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia zawarte w dyrektywach 80/788/EEC z 15 lipca 1980 r. i 98/83/EC z 3 listopada 1998 r. Kraje członkowskie UE mają obowiązek dostosowania przepisów krajowych do zaleceń powyższych dyrektyw w ciągu dwóch lat. Na poprawienie jakości wody przez wdrożenie nowych technologii uzdatniania państwa Unii mają pięć lat.
Aktualnie warunki, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze w Polsce, określone są w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 19 listopada 2002 r. w sp...