Reklama

AD1A KEMIPOL [13.12-21.12.24]

Biologiczne przetwarzanie odpadów - panel dyskusyjny

Biologiczne przetwarzanie odpadów - panel dyskusyjny
KK
04.09.2024, o godz. 11:36
czas czytania: około 3 minut
0

28. Konferencja Kompleksowej Gospodarki Odpadami odbywająca się w Zakopanem w dniach 3-5 września, obfituje w merytoryczne dyskusje. Uczestnicy panelu dyskusyjnego dotyczącego biologicznego przetwarzania odpadów usiłowali znaleźć klucz do osiągnięcia wymaganych poziomów recyklingu. Prowadzącym dyskusję był prof. Wojciech Czekała z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Bartosz Gogol Master Tychy z Master Odpady i Energia w Tychach, zwrócił uwagę na problem z dostępnością bioodpadów “odpowiedniej jakości”. – Prowadzimy fermentację mokrą odpadów kuchennych w bioreaktorach o przepływie tłokowym i nie ma większych problemów technologicznych w przekształceniu bioreaktora suchego do mokrego. Wyzwaniem jest jednak dostępność bioodpadów w gminach oraz teren z użytkami rolnymi, które można wykorzystać jako docelowe miejsce do zagospodarowania wytworzonego w procesie pofermentu – zauważył.

Ilość odpadów kuchennych rośnie znacznie szybciej od przewidywań, stąd wyzwania w postaci konieczności rozbudowy instalacji. – Najbardziej problematyczna jest jakość odpadów oraz smutna prawda o tym jak społeczeństwo traktuje odpady kuchenne, do których trafiają również sztućce i elementy AGD. Takie wtrącenia mogą spowodować zatrzymanie całej instalacji. Staramy się edukować mieszkańców miasta, ale szukamy innych sposobów na szersze promowanie prawidłowej segregacji – mówił Bartosz Gogol.

Edukacja to podstawa

Mateusz Dziurlikowski z EQUIPO podzielił się swoimi spostrzeżeniami w zakresie świadomości. – Dużo jeszcze czasu minie zanim uświadomimy mieszkańcom miast, wsi oraz aglomeracji, że odpady biodegradowalne powinny być jak najczystsze. Trzeba podkreślać, że zbiórka bioodpadów jest wykonywana w workach. Nie ma co ukrywać, że to jest problem z punktu widzenia przetwarzania, ponieważ ta frakcja przeszkadza w całym procesie, dlatego należy ją odseparować. Najgorsze co może się przytrafić to fakt, kiedy przychodzi strumień bioodpadów w workach, które nie zostaną w pełni otwarte – zauważył. – Po 6 tygodniach procesu frakcja produktu finalnego w kompostowni musi trafić na sito, gdzie separujemy folie, by na końcu produkt mógł zostać wykorzystany. Trzeba być świadomym, że w taki sposób powstaje mikroplastik, dlatego uświadamianie społeczeństwa aby nie wyrzucać bioodpadów kuchennych w workach jest bardzo istotne – podsumował.

Katarzyna Wolny-Tomczyk ze Związku Producentów Paliw z Odpadów i Biomasy zaproponowała, żeby edukację ekologiczną prowadzić w popularnych serialach telewizyjnych. Zapytała czy nie warto wrócić do obligatoryjnego zbierania odpadów kuchennych i zielonych. Na zakończenie dodała, że musimy się skupić na egzekwowaniu istniejącego prawa. – Biomasa jest OZE, a my chcemy część biomasową uznać za ciepło zielone.

Wyzwania

Andrzej Szablewski ze Skavska Hale uznał, że wyzwaniem w jego firmie są rekomendacje związane z wielkością hal, ponieważ instalacje się rozrastają, zatem zwiększają się ich powierzchnie i wysokość. 

Mateusz Dziurlikowski z EQUIPO zauważył, że kompostownie są tańsze inwestycyjnie od biogazowni, dlatego wyzwaniem każdego inwestora będzie wybór odpowiedniej technologii. Zauważył, że technologia membranowa nie potrzebuje dużego placu dojrzewania i uzyskania decyzji środowiskowych, gdy czas na jej wydanie bywa mocno rozciągnięty. Jednak głównym wyzwaniem pozostaje sprzeciw społeczny, gdyż mieszkańcy nie do końca zdają sobie sprawę, że taka instalacja pomoże im w utylizacji odpadów, które wymagają odpowiedniego przetworzenia, a także zredukuje opłaty za ich zagospodarowanie.

Bartosz Gogol z Master Odpady i Energia zgodził się, że proces decyzyjny w uzyskaniu zgód na prowadzenie instalacji to jeden z bardziej długotrwałych etapów całej inwestycji. Natomiast opór społeczny wynika z niewiedzy i stąd potrzeba kampanii informacyjnych. 

 

Udostępnij ten artykuł:

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Aktualności
css.php
Copyright © 2024