Wśród miejskich terenów zieleni dominują trawniki. Zajmują średnio 50%, a niekiedy nawet 80% powierzchni biologicznie czynnych. Spełniają funkcje nie tylko estetyczne, ale mają także znaczenie klimatyczne i sanitarno-higieniczne.

Trawniki powinny tworzyć zwartą darń, składającą się z gatunków jednoliściennych. Na małej powierzchni, czyli np. w ogrodzie, przy odpowiedniej pielęgnacji jest to możliwe. W miastach, w środowisku bardzo silnie przekształconym, z glebami kwalifikowanymi jako urbanoziemne, w środowisku silnie przesuszonym i często zanieczyszczonym, jest to bardzo trudne, szczególnie przy małej ilości opadów i niskiej wilgotności powietrza.

Urządzenie trawnika wymaga starannych czynności przygotowawczych oraz całej gamy regularnie przeprowadzanych zabiegów pielęgnacyjnych. Wszelkie zaniechania odbijają się na obniżeniu jakości runi.

Przygotowanie podłoża

Prace powinny rozpocząć się od niwelacji terenu, na którym zakładany jest trawnik. Jeśli istnieje taka potrzeba, należy dokonać odwodnienia. Po przekopaniu gleby i rozbiciu grud ziemi podłoże musi być dostosowane do wymagań roślin, które wybraliśmy do siewu. Trawy wymagają na trawnikach podłoża lekkiego, o przewadze frakcji piasku, z obecnością substratu organicznego. Podstawowymi komponentami podłoża powinien być: torf odkwaszony, piasek gliniasty i piasek w różnych proporcjach. W zależności od rodzaju gleby, na której zakładany jest tra...