Zielone targowisko
W ostatnim czasie włodarze Wrocławia podejmują kroki, aby przekształcić targowiska w odpowiadające współczesnym potrzebom ekologii i tym samym podnieść komfort sprzedających i kupujących.
Choć codzienne zakupy zazwyczaj robimy w dyskontach i małych sklepach osiedlowych, to targowiska miejskie na otwartym powietrzu nadal mogą być alternatywą. Korzystanie z nich może być motywowane jakością, lokalnością i sezonowością produktów. Targowiska dostosowane są do naturalnego cyklu żywieniowego, a produkty sprzedawane na nich – dzięki krótszemu łańcuchowi dostaw – świeższe i nieobciążające środowiska przyrodniczego w takim stopniu jak te podróżujące do Polski z odległych zakątków świata. Dodatkowo, w przeciwieństwie do supermarketów, gdzie towar często jest paczkowany, na bazarkach możemy kupić mniejsze ilości produktów, co pozwala uniknąć marnowania jedzenia i nadmiernej liczby opakowań. Targowiska mają także swój niepowtarzalny charakter, sprzyjają interakcjom społecznym i mogą wpływać na poczucie lokalnej przynależności.
Czas zmian
We Wrocławiu funkcjonuje kilkanaście targowisk, z czego sześć na terenach gminnych. Urząd Miasta Wrocławia podejmuje działania rewitalizacji tych obiektów. Jednym z założeń jest cyrkularność, w tym wody, stąd w realizacja...