Reklama

AD1A TOMRA [15.04-15.05.24]

Kalifornijczycy nie będą mogli wyrzucać resztek po jedzeniu do śmietnika

Kalifornijczycy nie będą mogli wyrzucać resztek po jedzeniu do śmietnika
pap/tom
10.12.2021, o godz. 9:34
czas czytania: około 2 minut
0

Od stycznia 2022 roku w amerykańskim stanie Kalifornia nie będzie wolno wyrzucać resztek jedzenia do tradycyjnego śmietnika. Zakaz ten to część stanowego programu recyklingu odpadów spożywczych z gospodarstw domowych - poinformowała w czwartek agencja Associated Press.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Reklama

ad1b Biuro Rozwoju Gdańska – rekrutacja [26.04.24-25.05.24]

Autorzy planu zdecydowali o zakazie, tłumacząc, że gromadzone na wysypiskach śmieci resztki żywności, rozkładając się wydzielają do atmosfery toksyczne substancje. Gnijące resztki organiczne uwalniają metan, gaz cieplarniany znacznie bardziej szkodliwy w perspektywie krótkoterminowej niż dwutlenek węgla. Kalifornia zamierza kompostować tego rodzaju odpady i zamieniać je na biogaz. Na podobny krok w 2020 roku zdecydowały się władze stanu Vermont.

Zmarnowane nawet 40 proc. jedzenia

Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa w USA marnuje się rocznie nawet 40 proc. żywności. Kilka krajów, m.in. Francja, uchwaliło przepisy narzucające sklepom spożywczym i dużym firmom przetwarzanie lub przekazywanie nadwyżek żywności organizacjom charytatywnym. Jednak kalifornijski program poszedł o krok dalej i obowiązkiem takim objął również gospodarstwa domowe.

Od stycznia mieszkańcy stanu będą musieli wrzucać stare jedzenie do przystosowanych do tego zielonych pojemników zamiast do zwykłych śmietników. – To olbrzymia szansa, by dokonać zmian w gospodarowaniu odpadami – powiedziała Rachel Wagoner, dyrektorka Kalifornijskiego Departamentu Recyklingu i Odzyskiwania Zasobów (CalRecycle). Jak dodała, jest to “najprostsza i najszybsza rzecz, jaką każda osoba może zrobić, by mieć wpływ na zmiany klimatyczne”.

Program recyklingu żywności

Wszystkie miasta i hrabstwa świadczące usługi śmieciowe będą zobligowane od stycznia do wprowadzania programów recyklingu żywności, a sklepy spożywcze będą musiały przekazywać nadwyżki jedzenia do banków żywności lub innych tego typu organizacji.

Według CalRecycle materiały organiczne, jak żywność i odpady ogrodowe stanowią połowę wszystkich śmieci na wysypiskach w Kalifornii i odpowiadają za jedną piątą stanowych emisji metanu. AP wskazała jednak, że kompostownie kalifornijskie zmierzą się ze skomplikowanym procesem wydawania pozwoleń na zbieranie odpadów spożywczych i tych tradycyjnych zielonych (m.in. liśćmi i skoszona trawą). Dodatkowo tylko jedna piąta zakładów tego typu ma obecnie warunki do przyjmowania resztek jedzenia.

Udostępnij ten artykuł:

Reklama

Envicon – po enviconie od 13.12.2023 AD1A

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.
Reklama

ad1d MBP [12.04-27.05.24]

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.
Reklama

AD3b PZO 2024 [19.04-11.06.24]

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Odpady
css.php
Copyright © 2024