Reklama

AD1A KUBOTA 04.03-04.04.24

Kalifornijczycy nie będą mogli wyrzucać resztek po jedzeniu do śmietnika

Kalifornijczycy nie będą mogli wyrzucać resztek po jedzeniu do śmietnika
pap/tom
10.12.2021, o godz. 9:34
czas czytania: około 2 minut
0

Od stycznia 2022 roku w amerykańskim stanie Kalifornia nie będzie wolno wyrzucać resztek jedzenia do tradycyjnego śmietnika. Zakaz ten to część stanowego programu recyklingu odpadów spożywczych z gospodarstw domowych - poinformowała w czwartek agencja Associated Press.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Reklama

AD1B_ARBENA1_01.03.24-01.04.24

Autorzy planu zdecydowali o zakazie, tłumacząc, że gromadzone na wysypiskach śmieci resztki żywności, rozkładając się wydzielają do atmosfery toksyczne substancje. Gnijące resztki organiczne uwalniają metan, gaz cieplarniany znacznie bardziej szkodliwy w perspektywie krótkoterminowej niż dwutlenek węgla. Kalifornia zamierza kompostować tego rodzaju odpady i zamieniać je na biogaz. Na podobny krok w 2020 roku zdecydowały się władze stanu Vermont.

Zmarnowane nawet 40 proc. jedzenia

Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa w USA marnuje się rocznie nawet 40 proc. żywności. Kilka krajów, m.in. Francja, uchwaliło przepisy narzucające sklepom spożywczym i dużym firmom przetwarzanie lub przekazywanie nadwyżek żywności organizacjom charytatywnym. Jednak kalifornijski program poszedł o krok dalej i obowiązkiem takim objął również gospodarstwa domowe.

Od stycznia mieszkańcy stanu będą musieli wrzucać stare jedzenie do przystosowanych do tego zielonych pojemników zamiast do zwykłych śmietników. – To olbrzymia szansa, by dokonać zmian w gospodarowaniu odpadami – powiedziała Rachel Wagoner, dyrektorka Kalifornijskiego Departamentu Recyklingu i Odzyskiwania Zasobów (CalRecycle). Jak dodała, jest to “najprostsza i najszybsza rzecz, jaką każda osoba może zrobić, by mieć wpływ na zmiany klimatyczne”.

Program recyklingu żywności

Wszystkie miasta i hrabstwa świadczące usługi śmieciowe będą zobligowane od stycznia do wprowadzania programów recyklingu żywności, a sklepy spożywcze będą musiały przekazywać nadwyżki jedzenia do banków żywności lub innych tego typu organizacji.

Według CalRecycle materiały organiczne, jak żywność i odpady ogrodowe stanowią połowę wszystkich śmieci na wysypiskach w Kalifornii i odpowiadają za jedną piątą stanowych emisji metanu. AP wskazała jednak, że kompostownie kalifornijskie zmierzą się ze skomplikowanym procesem wydawania pozwoleń na zbieranie odpadów spożywczych i tych tradycyjnych zielonych (m.in. liśćmi i skoszona trawą). Dodatkowo tylko jedna piąta zakładów tego typu ma obecnie warunki do przyjmowania resztek jedzenia.

Udostępnij ten artykuł:

Reklama

Envicon – po enviconie od 13.12.2023 AD1A

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Odpady
css.php
Copyright © 2024