Circular economy to szerokie pojęcie odnoszące się do nowego modelu gospodarki, który niesie za sobą olbrzymie możliwości dla sektorów odnawiania, regeneracji i innowacji w przemyśle. Ważna jest zmiana myślenia nie tylko biznesowego, ale też każdego obywatela.
Gospodarka o obiegu zamkniętym rozwiązuje problemy z zasobami, ale może być także bodźcem do rozwoju gospodarczego, tworzenia nowych miejsc pracy i ograniczania negatywnych zjawisk środowiskowych, w tym emisji dwutlenku węgla. Pod egidą Fundacji Circle Economy szukane są rozwiązania pozwalające stworzyć bardziej zasobooszczędny światowy rynek.
Posiłki z odpadów
Jak zapobiec marnowaniu 1/3 globalnej produkcji żywności? Najlepiej przez jej racjonalne wykorzystanie. Na ciekawy pomysł wpadli inwestorzy, którzy stworzyli sieć restauracji InStock (w Amsterdamie, Rotterdamie i Hadze). Ich działaniom przyświeca idea dania drugiego życia nadwyżce jedzenia. Każdego ranka zabierają z supermarketów i z targowisk niesprzedaną żywność. Z owoców, warzyw, pieczywa, nadmiaru mięsa i ryb przygotowują śniadania, obiady oraz kolacje w restauracjach. A spragnionym serwują również piwo z odpadów, którymi w tym przypadku są ziemniaki (bowiem mimo iż Holendrzy są miłośnikami ziemniaków, to marnują ich 340 mln kg rocznie).
Aby ograniczyć to zjawisko, InStock wraz z amsterdamską piwiarnią wykorzystują te nadwyżki do produkcji piwa serwowanego do posiłków. Umieszczone w lokalach tablice informują konsumentów o ilościach niewyrzuconego jedzenia.
Cały artykuł dostępny jest w czasopiśmie “Recykling” .
Andrzej
Komentarz #5641 dodany 2017-06-24 15:26:53
Hodowla żywności na odpadach mię jest i nie może być zaliczana do GOZ. Takie formułowanie to wprowadzanie ludzi w błąd! Ostatnio wszyscy przedrukowywują ten artykuł powiwlając bzdurę. Ten projekt co najwyżej może być projektem adaptacyjnym z recyclingu ale absolutnie nie może być projektem typu GOZ!