Reklama

AD1A PTAK GARDEN WARSAW EXPO [19.11-19.12.24]

Drugie życie żywności, czyli holenderski patent na gospodarkę o obiegu zamkniętym

Drugie życie żywności, czyli holenderski patent na gospodarkę o obiegu zamkniętym
Katarzyna Błachowicz
20.06.2017, o godz. 11:42
czas czytania: około 2 minut
3

Holandia ma precyzyjny, długofalowy plan, aby do 2050 r. być państwem o modelu circular economy (CE), czyli o gospodarce o obiegu zamkniętym. Tymczasem wiele projektów i przedsięwzięć wpisujących się w koncepcję CE już funkcjonuje: posiłki z odpadów, grzyby z fusów po kawie, czy ekoskóra z owoców.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Reklama

AD1 Regionalne Leszno [05.11 – 25.11.2024]

Circular economy to szerokie pojęcie odnoszące się do nowego modelu gospodarki, który niesie za sobą olbrzymie możliwości dla sektorów odnawiania, regeneracji i innowacji w przemyśle. Ważna jest zmiana myślenia nie tylko biznesowego, ale też każdego obywatela.

Gospodarka o obiegu zamkniętym rozwiązuje problemy z zasobami, ale może być także bodźcem do rozwoju gospodarczego, tworzenia nowych miejsc pracy i ograniczania negatywnych zjawisk środowiskowych, w tym emisji dwutlenku węgla. Pod egidą Fundacji Circle Economy szukane są rozwiązania pozwalające stworzyć bardziej zasobooszczędny światowy rynek.

Posiłki z odpadów

Jak zapobiec marnowaniu 1/3 globalnej produkcji żywności? Najlepiej przez jej racjonalne wykorzystanie. Na ciekawy pomysł wpadli inwestorzy, którzy stworzyli sieć restauracji InStock (w Amsterdamie, Rotterdamie i Hadze). Ich działaniom przyświeca idea dania drugiego życia nadwyżce jedzenia. Każdego ranka zabierają z supermarketów i z targowisk niesprzedaną żywność. Z owoców, warzyw, pieczywa, nadmiaru mięsa i ryb przygotowują śniadania, obiady oraz kolacje w restauracjach. A spragnionym serwują również piwo z odpadów, którymi w tym przypadku są ziemniaki (bowiem mimo iż Holendrzy są miłośnikami ziemniaków, to marnują ich 340 mln kg rocznie).

Aby ograniczyć to zjawisko, InStock wraz z amsterdamską piwiarnią wykorzystują te nadwyżki do produkcji piwa serwowanego do posiłków. Umieszczone w lokalach tablice informują konsumentów o ilościach niewyrzuconego jedzenia.

Cały artykuł dostępny jest w czasopiśmie “Recykling” .

Kategorie:

Udostępnij ten artykuł:

Komentarze (3)


Andrzej

Komentarz #5641 dodany 2017-06-24 15:26:53

Hodowla żywności na odpadach mię jest i nie może być zaliczana do GOZ. Takie formułowanie to wprowadzanie ludzi w błąd! Ostatnio wszyscy przedrukowywują ten artykuł powiwlając bzdurę. Ten projekt co najwyżej może być projektem adaptacyjnym z recyclingu ale absolutnie nie może być projektem typu GOZ!

jakub

Komentarz #5645 dodany 2017-06-24 23:42:05

Andrzej napisał/a:

Hodowla żywności na odpadach mię jest i nie może być zaliczana do GOZ. Takie formułowanie to wprowadzanie ludzi w błąd! Ostatnio wszyscy przedrukowywują ten artykuł powiwlając bzdurę. Ten projekt co...

Dlaczego nie?

Andrzej

Komentarz #5656 dodany 2017-06-25 15:04:58

jakub napisał/a:

Dlaczego nie?

a dlaczego tak? obieg zamknięty tu nie występuje w żaden sposób to zwykły adaptacyjno-recyklingowy jednorazowy i zarazem liniowy proces jakich pełno proszę nie mieszać GOZ z recyklingiem bo to nie jest to samo recykling może być jednym z podzbiorów GOZ ale nigdy odwrotnie

Reklama

ad2 odpady budowlane [04.11-03.12.24]

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Odpady
css.php
Copyright © 2024