Miskantus jest trawą wieloletnią, pochodzącą z Azji Wschodniej, gdzie szeroko rozprzestrzenia się w obszarze klimatu tropikalnego i subtropikalnego – aż po umiarkowany. Ten introdukowany z Japonii gatunek jest uprawiany w Europie od lat 30. XX w.


Rys. 1 Plon suchej masy uzyskiwany w uprawie Miscanthus x giganteus w wybranych krajach Europy.

Sterylny triploidalny hybryd Miscanthus x. giganteus został sprowadzony do Danii w 1935 r. i tam po raz pierwszy dostrzeżono jego wyjątkowo silny wzrost.
Zdolność do realizowania fotosyntezy na szlaku C4 oraz funkcjonalność kłączy tej trawy decyduje o efektywnym gospodarowaniu światłem, wodą i azotem oraz wydatkowaniu zakumulowanej energii. Kłącze jako podziemny, przekształcony pęd kontroluje gromadzenie zapasów umożliwiających przezimowanie miskantusa. Znacząca część asymilatów jest translokowana jesienią z części nadziemnych do kłącza, w którym zachowywane są do wiosny, odżywiając kolejną generację pędów wiosennych.


Rys. 2. Całoroczny cykl pokarmowy miskantusa2

Ze względu na wysoką efektywność wykorzystywania składników pokarmowych miskantus odznacza się wysokim potencjałem plonowania na obszarze centralnej i południowej Europy, gdzi...