Upcykling odpadów spożywczych
Światowy rynek żywności rodzi jeden z największych paradoksów współczesnej cywilizacji – choć jedzenia dostarczamy na sklepowe półki aż nadto, to nie wystarcza go nam, żeby wyżywić najbiedniejszych. Zamiast tego marnujemy tony mięsa, owoców i warzyw, które z powodzeniem da się nie tylko ponownie wykorzystać, ale też przydać im wartości „w życiu po życiu”. Udowadnia to działalność setek firm, które już dziś zarabiają na upcyklingu.
Marnotrawienie żywności to jeden z głównych problemów ekologicznych i społecznych na świecie. Mowa tu o ogromnych ilościach wyprodukowanej i nieskonsumowanej żywności: nawet 1,3 miliarda ton rocznie żywności na świecie jest marnowane. Najwięcej wyrzucamy jej w gospodarstwach domowych, bo ponad 60%. Przyczyną są przede wszystkim zbyt duże zakupy oraz złe przechowywanie żywności. Kolejne czynniki przyczyniające się do marnotrawienia żywności w przemyśle spożywczym i handlu to przede wszystkim restrykcyjne normy estetyczne dla owoców i warzyw oraz niesprzedane produkty spożywcze.
Niestety, w tym samym czasie ponad 800 mln ludzi na świecie cierpi z powodu głodu. Poza tym powstające odpady żywnościowe stanowią zagrożenie dla środowiska. Ich składowanie powoduje emisje gazów cieplarnianych, które stanowią poważne zagrożenie; mowa tu w ...