Reklama

AD1A TOMRA [15.04-15.05.24]

Woda ze studni publicznych jest często niebezpieczna. Sanepid ostrzega

Woda ze studni publicznych jest często niebezpieczna. Sanepid ostrzega
Kalina Olejniczak
28.06.2018, o godz. 8:40
czas czytania: około 2 minut
0

Woda z tzw. źródełek i starych studni często nie nadaje się do spożycia. Dowodzą tego badania przeprowadzone niedawno w Gorlicach przez Sanepid.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Reklama

ad1b wykroczenia 10.06 [23.04-10.06.24]

W czasach, gdy firmy wodociągowe produkują wodę wysokiej jakości, nadal pokutuje pogląd, że lepsza jest ta z tzw. źródełek i studni publicznych. Przeczą temu jednak badania. Gorlicki sanepid przebadał sześć studni publicznych na terenie miasta. Są pośród nich takie, w których zawartość bakterii z grupy coli wynosi ponad 2400 jednostek na 100 ml wody, gdy dopuszczalny poziom wynosi zero. Woda była też mętna i cuchnąca, a zatem absolutnie nie nadaje się do spożycia.

Dziennikarze „Gazety Krakowskiej” odwiedzili miejsce, w którym znajduje się studnia publiczna przy ulicy Kościuszki w Gorlicach. Zapytani mieszkańcy odpowiadają, że korzystają z niej, bo woda im smakuje. Nie dowierzają też, że może być ona skażona bakteriami coli, bowiem w okolicy nie ma nigdzie ani szamb, ani gospodarstw rolnych…

Próbki do badań zostały pobrane 20 czerwca, a już następnego dnia gorlicki sanepid wydał decyzję, że w sześciu studniach publicznych woda nie nadaje się do spożycia. Informację opublikował gorlicki ratusz –  na pompach naklejono kartki z ostrzeżeniem przed spożyciem.

Problem jest powszechny

Badania jakości wody ze studni przydomowych od kilku lat prowadzi spółka Sądeckie Wodociągi. Co roku okazuje się, że nie spełniają one podstawowych wymagań jakości. W ubiegłym roku woda ze wszystkich przebadanych studni była zanieczyszczona bakteriami, w tym 94 procent bakteriami kałowymi.

„Surowa” woda – nowa, niebezpieczna moda z USA

Także poznański Aquanet zwraca uwagę na jakość wody spoza systemu wodociągowego. Grzegorz Podolski, starszy technolog ds. produkcji wody z poznańskiego Aquanetu zawraca uwagę na to, że największe zagrożenie w niekontrolowanych ujęciach stanowi mikrobiologiczny skład wody. Jeśli w wodzie znajdują się bakterie, mogą wywołać epidemie. W stacjach uzdatniania wody, gdzie woda poddawana jest wielofazowej kontroli, nie ma takiego ryzyka. Nad jeziorem Malta jest źródełko, z którego mimo ostrzeżeń  Sanepidu, ludzie masowo pobierają wodę. Tymczasem w okresach deszczowych i po nich nie nadaje się ona absolutnie do spożycia ze względu na ilość bakterii spłukiwanych do gruntu – przestrzega Grzegorz Podolski.

Źródło: gazeta krakowska

Kategorie:

Udostępnij ten artykuł:

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.
Reklama

ad1d MBP [12.04-27.05.24]

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.
Reklama

AD3b PZO 2024 [19.04-11.06.24]

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Woda i ścieki
css.php
Copyright © 2024